Dallas::Танцы в Кишиневе| Dansuri in Chisinau| Танцы для детей| Dansuri pentru copii | Zumba fitness | Зумба | Танцы в Молдове | Dansuri in Moldova :: СТАТЬИ

СТАТЬИ

Interviu cu coregraful Alla Goreaceva (Andreicenco) despre Dansul Modern în RM.

 

Bunăziua dragi ascultători. Astăzi vom vorbi despre dansuri ca metodă de promovare a Republicii Moldova. Dansurile este arta care e dificil de asimilat. Doar dacă ai o dorința de a deveni mai puternic cît fizic, atît și moral, atunci devin Dansatori-Exemplu.

Cu siguranța Republica Moldova are multe talente in domeniu Dansului. Avem mulți dansatori profesioniști care promoveaza țara noastra. Datorită dansatorilor Republica Moldova este recunoscută prin mai multe țări.

Dansul modern este un stil renumit peste hotare. Dar sînt și la noi dansatori care practică acest stil. Și despre Dansuri la general, da și despre Dansul Modern vom vorbi cu coregraful Alla Goreaceva (Andreicenco).

 

- Care este definiția Dansului?

- Dansul este mică viață, pe care este plăcut să o traiești diferit.

- Care sunt beneficiile Dansului pentru corp și minte?

- Dansul dezvoltă și minte, și corpul. Mișcările dezvoltă mușchi, scheletul - devin mai elastic. Mersul devine mai artistic. Dansurile au efect de terapie. În Dans tu poți fi diferit și ca actor  să trăiești diferite dispoziții. Pentru cineva Dansul este anti-stress, o metodă de a inspira. Dansul dezvoltă calitățile de lideri și te învață să duci totul pînă la capăt.

- Știm cu toții că Dansul este o arta greu de asimilat și atunci cît timp este nevoie pentru a deveni un dansator profesionist?

- În primul rînd această est…tot este individual… Poți dansa toată viața opținînd succes, dar poți dansa în  show-ballet și să te consideri profesional. Eu cred că profesionalizm nu este un țel ce trebuie dezvoltat. Sigur că timp de un an nu poți deveni dansator profesionalist. Dacă te antrenezi în fiecare zi atunci poți deveni profesionist și în cinci ani. Deja depinde de fiecare, cît de perseverent este.

- Cum credeți cecalități trebuie să aiba un dansator?

- În primul rînd trebuie să iubească ceea ce face, disciplina la sigur și pasiunea, dorința de a se dezvolta și munca permanentă asupra sa. De sigur dacă ai talentul de a dansa atunci munca se dăușor.

- Spuneți-mi care sunt etapele prin care trebuie să treacă un dansator ca să poată să reprezinte țara la Competițiile Mondiale?

- Pentru a participa la Competițiile Mondiale în primul rînd trebuie să ocupi primile trei locuri în Competițiile din Republica Moldova și deja mai apoi poți participa la Competiții Mondiale. Dar sunt diferite tipuri de Competiții care permit să fii sau să nu fii membru Organizației sau Federației și respectînd regurile poți participa.

- Prin ce țări a fost reprezentată Republica Moldova?

- Republica Moldova a fost reprezentată prin mai multe țări cum ar fi Romania, Bulgaria, Franța, China, Rusia, Belarusia, Italia, Spania, Germania. Cît de mică nu ar fi Moldova ea a reușit să fie reprezentată aproximativ prin toată lumea. Dar Statul nu susține dansatorii financiar pentru a putea macar o dată pe an să viziteze alte țări. Dacă vorbim despre țările care le-am menționat Republicii Moldova a avut nevoie de aproximativ 20 de ani.

- Cum este promovat Dansul Modern în Republica Moldova?

- Dacă să comparăm cu Statele Unite atunci foarte slab... )))... Pentru că în Republica Moldova mai întîi învațau Dansuri Tradiționale pentru că Dansul Modern este de originea străină. Pentru a putea fi promovat acest stil, coregrafii sînt nevoiți să plece peste hotare ca să acumuleze experiența în domeniu.

- Care sunt locurile de frunte obținute cu acest stil de dans?

- Pot spune de colectivul meu... avem primul loc, al doilea loc în Festivalurile Mondiale. Noi în fiecare an ne străduim să plecăm la Competiții, Festivale și combinăm utilul cu plăcutul și învățarea master-klassuri predate de dansatori renumiți.

- Spuneți-mi care sunt trei sfaturi pentru viitorii dansatori?

- Niciodată sa nu se teamă să încercece ceva nou, pentru că anume greutățile ne fac mai puternici. Dacă deja frecventați Dansurile, atunci depuneți multă forță în ceea ce faceți. Și unde nu ați dansa, dansați sincer.

- Mulțumesc.

- Poftim.

 

 

Interviu realizat de: Studentă Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, USM – Gabriela Cebotar

вернуться к статьям